شارک تنک (Shark Tank) یک برنامه تلویزیونی رئالیتی شو است که نمایش خود را از ماه اوت 2009 در کانال ایبیسی (ABC) آمریکا آغاز نمود. ما در این مقاله قصد داریم تا به معرفی برنامه تلویزیونی Shark Tank بپردازیم.
این رئالیتی شو پلی ارتباطی میان کارآفرینان و اشخاصی که احتیاج به سرمایه دارند، محسوب میشود. در این نوع از فرآیند کاری به سرمایهگذاران اصطلاحاً شارک (Shark) اطلاق میگردد. درواقع شارکها یا همان سرمایهگذاران با طرح سوالاتی مختلف ایده آنها را مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهند. در نهایت هم، ایده جهت سرمایهگذاری تائید یا رد خواهد شد. در این مقاله به معرفی برنامه تلویزیونی Shark Tank و دستاوردهای آن در چرخه اقتصادی خواهیم پرداخت، پس در ادامه با ما در وبسایت مستر دیالوگ همراه باشید.
برنامه تلویزیونی Shark Tank
شارک تنک در حقیقت بزرگترین و برترین رئالیتی شو بازاریابی و کاریابی تولید شده در جهان بهشمار میرود. همانطور که در مطالب بالا عنوان شد، در برنامه Shark Tank اشخاص عادی که قصد دارند تجارتشان را شروع نمایند، ایدههای خود را به 5 شارک معروف، معرفی میکنند. در انتها هم سرمایهگذاران با طرح سؤالاتی متنوع ایده آنها را ارزیابی مینمایند. چنانچه ایدهای مورد تائید قرار بگیرد روی آن سرمایهگذاری خواهد شد، امّا اگر یک ایده توجیه مناسب اقتصادی و کاربردی نداشته باشد، رد میشود.
در برنامه تلویزیونی شارک تنک علاوه بر ارتباط ایدهپرداز و سرمایهگذار، اشکالات و نواقص طرحهای نخستین هم بررسی میشود. در چنین فرآیندی نواقص یک ایده خیلی زود برطرف خواهد شد تا به محصولی کاربردی مبدل شود.
از نکات قابل توجه و ارزشمند درباره برنامه Shark Tank، میتوان به کاربردی بودن آن برای هر کارآفرینی اشاره کرد. ونسا ون ادواردز، محقق در زمینه رفتارشناسی و نویسنده کتاب پرفروش Captivate درباره این برنامه میگوید: حضور و شخصیت مناسب، درست به همان اندازه ایدهها مهم هستند.
ویژگی های برنامه تلویزیونی شارک تنک
از بارزترین ویژگی های شو واقع نمای Shark Tank می توان به این نکته اشاره کرد که گاهی میان شارکها رقابتی شدید جهت ربودن ایده خلاقانه و پولساز بهوجود میآید. درواقع آنها در تلاشند تا با پیشنهاد بهتر در اجرای ایده و ارائه آن در چرخه بازار از یکدیگر پیشی بگیرند.
به عنوان مثال در سال 2015، 5 سرمایه گذار مشهور در Shark Tank شرکت کردند که عبارت بودند از:
- کوین اولیری (Kevin O’Leary): یک بازرگان، نویسنده و یکی از شخصیتهای موفق تلویزیونی است. او در بنیانگذاری شرکتهایی مانند اولیری فاندز و سافت کی نقش بسزایی داشت.
- باربارا کورکران (Barbara Ann Corcoran): یک سرمایهدار، سرمایهگذار، نویسنده، مشاور و همچنین از مشهورترین شخصیتهای تلویزیون آمریکا بهشمار میرود.
- مارک کیوبن (Mark Cuban): یک کارآفرین و سرمایهدار آمریکایی که مالک تیم دالاس ماوریکس، شرکت HDNet و چندین کمپانی دیگر است.
- لوری گرنیه (Lori Grenier): یکی از سرمایهداران، سرمایهگذاران و همچنین شخصیتهای موفق در تلویزیون آمریکا محسوب میشود.
- رابرت هرج واک (Robert Herjavec): سرمایهدار، سرمایهگذار، نویسنده و رقصنده کانادایی است.
درواقع وجود سرمایه گذاران مذکور در برنامه Shark Tank، نوید این خبر را میدهد که هدف آنها چیزی فراتر از نمایش یک رئالیتی شو است.
ابن برنامه سعی دارد تا به اشخاصی که نیاز به سرمایه جهت اجرای ایده خود دارند، پیش از هر چیز موارد زیر را یادآور شود که در موفقیت آنها نقش بسزایی دارد:
- ورود با لبخند
- تسلط به آمار و ارقام
- داشتن حس شوخ طبعی
- ایجاد ارتباط مناسب با مخاطب
- جلب اطمینان مخاطب
- توانایی داستان پردازی درباره ایده
- توانایی مذاکره با شارکها و مخاطبان
- قدرت صدا در حین مذاکره
- مهارت لازم در سخنوری
- قدرت لازم در کنار منطق برای دفاع از ایده
در این برنامه کوسهها یا همان شارکها بهعنوان ستاره بازیگران نمایش Shark Tank انتخاب میشوند. امّا نکته اصلی اینجاست که پول سرمایهگذاری آنها، به خودشان تعلق دارد. درواقع این سرمایهگذاران قصد دارند تا بهترین محصولات و مشاغل ارائه شده در کشور آمریکا را بیابند. کارآفرینان دنبال سرمایهگذاری امن جهت راهاندازی، رشد و گسترش کسبوکار خودشان هستند. بهطور کلی این برنامه سودی دو طرفه برای سرمایهگذار و ایدهپرداز به همراه دارد. اشخاصی که به فکر سرمایهگذاری جهت رشد کسبوکارشان هستند، باید با دقت برنامه شارک تنک را دنبال نمایند.
اگر به تماشای رئالیتی شوها علاقمند هستید، پیشنهاد میکنیم تا نگاهی به بلاگ پست 7تا از بهترین رئالیتی شوهای خارجی بر اساس IMDb بیاندازید.
عوامل سریال Shark Tank
امروزه استارتاپهای زیادی مبتنی بر وب و کسبوکارهای خلاقانه به دنبال جذب سرمایهگذار هستند. در طی این سالها در کشور ژاپن یک برنامه تلویزیونی تحت عنوان دراگونز دن (Dragon’s Den) تولید شد. در این رئالیتی شوی ژاپنی، كارآفرينان نوظهور و استارت آپها ايده خود را به گروهي از سرمايهداران معرفي مينمایند تا سرمايه مورد نيازشان را جهت ادامه و گسترش تجارت خود در روشهای مختلف سرمايهگذاري دريافت کنند. سالها بعد دقیقاً زمان اوج بحران مالی و کاهش نقدینگی نظام بانکی و اعتباری در کشور آمریکا، یک برنامه تحت عنوان شارک تنک (Shark Tank) تولید شد. این رئالیتی شو در حال حاضر از شبکه ABS پخش میشود.
کریگ اسپیرکو، کن فوکس و آلن کارتر تاکنون کارگردانی برنامه تلویزیونی Shark Tank را برعهده داشتهاند. این برنامه پس از نخستین پخشش مخاطبان زیادی را به خود جذب کرد. نکته جالب اینجاست که نسخههای دیگری مشابه این برنامه نیز در کشورهای دیگری مانند پرتغال، ایتالیا و استرالیا از سال 2015 شروع به کار کردند.
تهیه کنندگی برنامه تلویزیونی شارک تنک را مارک بِرنِت (Mark Burnett)، یون لینگنر (Yun Lingner) و فیلیپ گورین (Phil Gurin) بر عهده دارند.
هم اکنون این برنامه تلویزیونی علاوه بر شبکه ABS، از دیگر شبکههای پرمخاطبی نظیر Hulu و Amazon + iTunes هم پخش میشود.
ارتباط سریال Shark Tank با مفاهیم سرمایه گذاری
با مشاهده برنامه تلویزیونی شارک تنک شما میتوانید 5 مفهوم را در دنیای سرمایه گذاری بهتر درک کرده و از آنها در کسب و کار خود بهره ببرید. در ادامه به هر یک از این 5 مفهوم میپردازیم.
توجه به اندازه بازار
کوسهها افرادی هستند که به دنبال مشاغلی میگردند که بیشترین خریداران احتمالی را هدف قرار دهد. به همین جهت چنین افرادی به شکل دقیق بازار را بررسی میکنند تا ایدههای جدید و نوینی را پرورش دهند و برای کسبوکار آنها، ایدههای خسته کننده راهی به جایی نمیبرد.
به چنین موضوعی در یکی از اپیزودهای سریال با اشاره به یک دستگاه بازی 500 دلاری پرداخته میشود.
مفهوم مقیاس پذیری
مقیاس پذیری به این معنی است که به اندازهای که شما توانستید روی محصول یا ایده خود سرمایهگذاری کنید، بتوانید آن را به فروش برسانید. در واقع، توانایی تأثیرگذاری که شما بر خریداران دارید باید به گونهای قدرتمند باشد تا فرد مورد نظر، محصول یا ایده یا هر چیز دیگری را خریداری کند. این یک معامله سودآور است و بدون داشتن این عناصر، شما نمیتوانید سرمایهگذاری خود را به موفقیت برسانید. این نکته بسیار مهم است که تنها تعداد کمی از شارک تنکها در حال فروش خدمات خود هستند. خدمات برای مالکان اپراتورها عالی هستند، اما فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری نیستند.
ارزیابی
فرآیند ارزیابی برای کوسهها اهمیت زیادی دارد. در این سریال هر زمین بازی با مسابقه دهندگانی شروع میشود که باید مبلغ مشخصی را برای بخش مشخصی از موضوع مالکیت در تجارت مطرح کنند. بنابراین سرمایه گذاران حرفهای تلاش میکنند تا ارزش گذاری و ارزیابی که انجام میدهند با مواردی همچون بحث فروش و بازاریابی، بودجه ناخالص کسب و کار، نرخ هزینههای ثابت و… تناسب کافی را داشته باشد.
دفاع کردن
کوسهها معمولا میخواهند بدانند: “چه تواناییهایی دارید که من نتوانم آنها را داشته باشم؟ من میتوانم سرمایهی مورد نظر شما را تامین کنم، تعدادی افراد را استخدام کنم و به یک رقیب برای شما تبدیل شوم.” کوسهها به دنبال سرمایهگذاری در شرکتهایی هستند که در آینده نزدیک، رقابت در آنها از بین نمیرود. توانایی دفاع در برابر رقابت برای انواع کسب و کارها، با استفاده از روشهای متفاوتی امکانپذیر است.
تعصب صنعت
کوسهها معمولا صنایع و کسب و کارهایی را که با تجربیات و سرمایهگذاریهای قبلی آنها همخوانی دارد، انتخاب میکنند. تعدادی از کوسهها در کسب و کارهای پیشرفته فعالیت دارند. هر دو روش کار میکند: کوسهها معمولا در کسب و کارهایی که با آنها آشنایی دارند، سرمایهگذاری میکنند. این پدیده در گروههای دیگر نیز مشاهده شده است. سرمایهگذاران میل دارند که به راحتی در کسب و کارهایی که علاقهمند به آنها هستند، سرمایهگذاری کنند.
معروفترین داور سریال shark tank کیست؟
مارک کوبان (Mark Cuban) از مشهورترین سرمایهگذاران آمریکایی بهشمار میرود که در حال حاضر مالک باشگاه دالاس ماوریکس (Dallas Mavericks) است. علاوه بر این وی یکی از طرفداران و سرمایهگذاران نامی در حوزه ارزهای دیجیتال است. مارک معروفترین داور برنامه برنامه تلویزیونی Shark Tank در شبکه ABS محسوب میشود. او با پیوستن به این رئالیتی شو در پیشرفت برنامه شارک تنک نقش قابل توجهی داشت.
درواقع حضور مارک در برنامه تلویزیونی Shark Tank چندین جایزهی امی و برخی دیگر از جوایز مهم تلویزیونی را برای این رئالیتی شو به ارمغان آورد.
کلام آخر
چنانچه رویای پولدار شدن را در سر دارید و یا در این زمینه از ایدههای خوبی برخوردار هستید تا بالاخره شخصی پیدا میشود که روی فکر و خلاقیت شما سرمایهگذاری نماید برنامه تلویزیونی Shark Tank پیش روی شماست. در این سریال تلویزیونی علاوه بر برقراری ارتباط میان ایدهپرداز و سرمایهگذار سعی شده تا مخاطبان و شرکت کنندگان با نحوه ارزیابی و تحلیل یک ایده خلاق آشنا شوند.
بهطور کلی به نظر برخی از کارشناسان حوزه اقتصاد برنامه شارک تنک نقش بسزایی در چرخه اقتصادی و تولید کالاهای خلاقانه در کشور آمریکا داشته است.
امید است مقاله معرفی برنامه تلویزیونی Shark Tank برای شما مخاطبین محترم مفید بوده باشد. لطفاً پس از مطالعه کامل این مقاله نظرات شخصی خود را درباره رئالیتی شو شارک تنک (Shark Tank) با ما در وبسایت مستر دیالوگ به اشترک بگذارید.
خیلی تعجب کردم این رئالیتی شو رو معرفی کردین چون خیلی خیلی توی ایران ناشناخته است