فیلم عزیز یک ملودرام اجتماعی و تلخ از مجید توکلی با بازی آزاده صمدی و روزبه حصاری است. این فیلم که در آذر 1403 در سینماها اکران شد، ادای احترامی به تمامی مادران و بیماران مبتلا به آلزایمر است. در سالهایی که فیلم های کمدی ایرانی، گیشه را به تسخیر درآوردهاند و کمتر کارگردانی جرات میکند تا به سراغ ساخت فیلم غیر کمدی برود، فیلم ایرانی عزیز خوش درخشیده است.
همه ما وقتی که در دوران نوجوانی و جوانی هستیم، خیلی کمتر به پیری فکر میکنیم یا شاید تصور کنیم که اوه حالا تا پیری خودم یا اطرافیانم خیلی مانده پس چرا غصه بخورم و دل نگران چنین موضوعی باشم؟ با نگاه کردن به آمار و ارقام جمعیت کشور متوجه خواهیم شد که خبرها حاکی از آن هست که جمعیت ایران رو به پیری است و همه ما ناگزیر در آیندهای نه چندان دور با مشکلات پیری از جمله آلزایمر در اطرافیانمان سروکله خواهیم زد. با این حال چنین واقعیتی و پذیرش آن برای همگان دشوار به نظر میرسد؛ به همین جهت مجید توکلی تصمیم گرفته تا بر روی آن دست بگذارد و ابعاد مختلفش را به تصویر بکشد.
در ادامه با مجله سینمایی مستر دیالوگ همراه باشید تا باهم فیلم جدید ایرانی عزیز را در میان انبوه فیلم های کمدی ایرانی بررسی کنیم.
نگاهی به فیلم ایرانی عزیز؛ تجربه رویارویی با آلزایمر
- زمان ساخت: 1402
- زمان پخش: 28 آذر ماه 1403
- کارگردان: مجید توکلی
- دستیار اول کارگردان: سینا بیگی
- نویسنده: جمیله دارالشفایی
- تهیه کننده: سیدعلی احمدی
- دستیار تهیه کننده: مسعود سلیمانی
- مدیر هنری: کیوان مقدم
- مدیر فیلمبرداری: محسن حسینی
- طراحی و ترکیب صدا: علیرضا علویان
- طراح گریم: عباس عباسی
- تدوینگر: میثم مولایی
- مدیر صدابرداری: کامران کیانارثی
- طراح صحنه: بابک صالح
- جانشین تولید: محمدرضا جعفری
- طراح لباس: هدا میرزایی
- مدیر تولید: جواد رمضانی
- مدیر تدارکات: محمد امین
- عکاس: کوروش جوان
- موسیقی فیلم: آریا عظیمینژاد
فیلم سینمایی عزیز یک ملودرام اجتماعی ایرانی به کارگردانی مجید توکلی است. آقای توکلی بازیگر و کارگردانی است که سابقه کارگردانی چهار فیلم، نظیر فیلم زیگزاگ (1388) و فیلم عروسی مردم (1398)، را در کارنامه خود دارد. مجید توکلی و سیدعلی احمدی تهیهکنندگی فیلم عزیز را برعهده داشتهاند و جمیله دارالشفایی نیز فیلمنامه آن را نوشته است. این عنوان سینمایی از حضور بازیگرانی نظیر آزاده صمدی و روزبه حصاری بهره برده است.
فیلم عزیز در چه ژانری قرار دارد؟
ژانر فیلم عزیز درام و عاشقانه است و نگاهی لطیف و شاعرانه به مسئله مادر و تجربه بیماری آلزایمر دارد.
تاریخ اکران فیلم عزیز
فیلم عزیز پیش از اینکه در پاییز 1403 در سینماها اکران شود، در چندین جشنواره حضور داشته و تاکنون نقدهای مثبتی دریافت کرده است. سرانجام فیلم ایرانی عزیز در تاریخ 28 آذر ماه 1403 در سینماهای سرتاسر کشور اکران شد. اکران این فیلم زیر سیلی از خبرهای فیلم های طنز ایرانی همچون 70سی و صبحانه با زرافهها گم شد.
بنابراین در ادامه آهسته آهسته ابعاد مختلف فیلم سینمایی ایرانی عزیز را باهم بررسی خواهیم کرد. در کنار هم با داستان و بازیگران فیلم آشنا میشویم، و در بخش آخر نقد کوتاهی بر فیلم خواهیم داشت. با ما همراه شوید و همچنین اگر علاقمند هستید تا اطلاعات بیشتری از فیلم هایی اکرانی 1403 داشته باشید نگاهی به بلاگ پست 8تا از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳ در مجله سینمایی مستر دیالوگ بیندازید.
نگاهی به خلاصه داستان فیلم سینمایی عزیز
داستان فیلم عزیز با محوریت چالشهای مادری مهربان و فداکار به نام عزیز روایت میشود که آلزایمر دارد. داستان در یکی از شهرهای شمالی کشور روایت میشود و با به تصویر کشیدن این طبیعت بکر و زیبا، حس آرامش را به بیننده منتقل میکند. عزیز مادری است که این روزها با بیماری آلزایمر دستوپنجه نرم میکند و بیماریاش روز به روز در حال پیشرفت است. با پیشرفت بیماری، زندگی شخصی عزیز و رابطهاش با دیگران به خصوص پسرش دستخوش تغییراتی قرار میشود که موضوع اصلی این فیلم است.
کارگردان همه تلاش خود را کرده تا تصویری شاعرانه و در عین حال واقعی از بیماری آلزایمر، تاثیر آن بر زندگی فرد و اطرافیان او و همچنین چالشهای این بیماری را در یک فیلم سینمایی به نمایش درآورد. در واقع مجید توکلی قصد داشته تا بار دیگر به انسان نشان دهد که ما علاوه بر اینکه از انزوایی وجودی رنج میبریم و درنهایت تنها هستیم، چقدر در هنگام مواجهه با دردها و آسیب پذیریها تنها خواهیم شد.
تماشای این فیلم اگرچه شاید مقداری حالتان را خراب کند؛ اما باعث خواهد شد تا حداقل یکبار از نزدیک و به شکلی ملموس تجربه ارتباط و همنشینی با بیمار آلزایمری را کسب کنید. همچنین اگر قصد داشته باشید تا فیلم خانوادگی در آخر هفته تماشا کنید، بدون شک پیشنهاد میکنیم که فیلم ایرانی عزیز را در لیست خودتان قرار دهید.
مجید توکلی کیست؟
مجید توکلی، یکی از چهرههای برجسته و نوظهور در سینمای ایران است که با پرداختهای متفاوت و نحوه روایت فیلمهایش در میان مخاطبین و منتقدین سینمایی شناخته میشود. وی در سال 1360 در تهران متولد شد و از همان دوران نوجوانی علاقه خود را به سینما و هنرهای تصویری نشان داد. توکلی تحصیلات خود را در رشته سینما در دانشگاه هنر تهران به پایان رساند و در همین دوران با ساخت فیلمهای کوتاه و تجربی توجه بسیاری از اساتید و منتقدان را به خود جلب کرد.
آغاز مسیر حرفهای در سینما
اولین تجربه حرفهای مجید توکلی در سینما با دستیاری کارگردان در فیلمهای مطرح سینمای ایران آغاز شد. او با همکاری با کارگردانان بزرگ، به مرور زمان توانست تا نشان دهد که نه تنها جنم و جربزه فیلمسازی را دارد بلکه میتواند دیدگاههای مربوط به دنیای خودش را در سینما به تصویر بکشد. اولین فیلم بلند وی با نام «زیگزاگ» در سال 1388 اکران شد که با استقبال چشمگیری از سوی مخاطبان و منتقدان همراه بود. پس از آن آقای مجید توکلی به سراغ ساخت فیلمهایی همچون متولد ۶۵، عروسی مردم و کارتنخواب رفت. شاید جالب باشد بدانید که او مشاور هنری آقای طهماسب در برنامه مهمونی است و در آنجا نیز خوش درخشیده است.
ویژگیهای منحصربهفرد آثار توکلی
مجید توکلی به دلیل رویکرد خاص خود در روایت داستانهای انسانی و واقعگرایانه شناخته میشود. آثار او اغلب به بررسی مسائل اجتماعی و روانشناختی میپردازند و از تکنیکهای سینمایی خلاقانه برای تأثیرگذاری بیشتر بر مخاطب استفاده میکنند. او جدای از فیلم عزیز، در هر یک از آثار خود تلاش کرده تا نگاهی عمیق به روابط و زندگی انسانی داشته باشد تا مخاطب با پوست و گوشت خود آن چیزی را که روایت میشود، لمس کند.
تأثیر و چشمانداز آینده
مجید توکلی یکی از کارگردانانی است که با آثارش مسیر جدیدی در سینمای ایران ایجاد کرده است. او نه تنها در جلب توجه مخاطبان داخلی موفق بوده، بلکه سینمای ایران را به شکل متفاوتی در صحنه جهانی معرفی کرده است. آینده حرفهای او، نویدبخش ظهور فیلمهایی با مضامین انسانی و تأثیرگذار است که میتوانند همچنان مخاطبان را شگفتزده کنند.
بازیگران فیلم عزیز
فیلم سینمایی ایرانی عزیز اثری کمبازیگر است. حالا که با کارگردان فیلم عزیز بیشتر آشنا شدیم، وقت آن رسیده تا نیم نگاهی به بازیگران این فیلم سینمایی بیندازیم. در فیلم عزیز تنها هفت بازیگر حضور دارند که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
آزاده صمدی در نقش مرضیه
آزاده صمدی بازیگری ایرانی است که در تاریخ 17 دی 1357 در شهر لاهیجان چشم به جهان گشود. او فارغالتحصیل رشته تئاتر از دانشگاه سوره است و در دوره کلاسهای بازیگری کارنامه، به مدیریت پرویز پرستویی، نیز شرکت کرده است. خانم صمدی بازیگری را از سال 1382 با تئاتر آغاز کرد و با سریال ما چند نفر (1385) قدم به تلویزیون گذاشت. سال بعد با ایفای نقش غزل توتونچی در سریال محبوب راه بی پایان (1386) به شهرت رسید و آخرین باری که او را در تلویزیون دیدیم مربوط به سریال دیوار به دیوار 2 (1396-1397) بوده است.
خانم صمدی اخیرا در سریال سووشون (1403) در نقش سودابه، سریال افعی تهران (1402) در نقش الهه و فیلم نبودنت (1401) بازی کرده است. وی برای بازی در فیلم آفریقا (1398) دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن، و برای فیلم نبودنت نامزدی سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن از جشنواره فیلم فجر را کسب کرده است.
روزبه حصاری در نقش انوش
روزبه حصاری بازیگر، نوازنده و خواننده متولد 12 بهمن 1366 در تهران است. او دانشآموخته رشته مهندسی صنایع از دانشگاه آزاد است و پس از قبولی در دانشگاه، شرکت در کلاسهای بازیگری موسسه کارنامه را نیز آغاز کرد. وی فعالیت حرفهای خود به عنوان بازیگر را از سال 1389 با تئاتر آغاز کرد و سه سال بعد با سریال یادآوری قدم به تلویزیون گذاشت؛ البته این نقشآفرینی حواشی بسیاری داشت و وی تا چهار سال اجازه فعالیت در تلویزیون را نداشت.
روزبه حصاری با بازی در سریال بچه مهندس (1399) به شهرت رسید و توانست خیلی زود توجه فیلمسازان ایرانی را به سمت خود جلب کند. او سپس با بازی بینظیرش در سریال افرا (1400) نیز مورد توجه و تحسین همگانی قرار گرفت. وی تاکنون در 7 فیلم سینمایی بازی کرده است. آغاز فعالیت وی در سینما با فیلم امروز (1392) رقم خورد و اخیرا نیز در فیلم زودپز (1402) به کارگردانی رامبد جوان بازی کرده است.
آقای حصاری اگرچه در سال 1403 با حضور در دو فیلم عزیز و زودپز، کارنامه کاری خودش را سنگینتر کرده است؛ اما حضور او در فیلم کمدی ایرانی زودپز به پررنگی ساخته مجید توکلی نیست. در فیلم زودپز او نقش یک انقلابی و کمیتهای در زمان جنگ ایران و عراق را ایفا میکند که نسبت به نقشهای بازیگرانی همچون نوید محمدزاده و محسن تنابنده، هنرنمایی درجه چندم به حساب میآید.
بهمن صادق حسنی
بهمن صادق حسنی یکی از بازیگران ایرانی است که در کنار بازیگری فعالیتهایی نظیر مدیر تدارکات، دستیار تولید، مشاور تولید، مدیر لوکیشن و پشتیبانی تدارکات را نیز تجربه کرده است. وی بازیگری را از سال 1386 با سریال بیداری و فیلم روجا آغاز کرد. دهه 90 شمسی دوران خوبی برای او بود و حضور در آثاری نظیر فیلم روسی (1397) و سریال کوبار (1397) را تجربه کرد
بهمن صادق حسینی در چند سریال محبوب و شناختهشده نظیر سریال خاتون (1400)، سریال افرا (1400) و سریال زخم کاری 4 (1403) نیز بازی کرده است. این روزها سریال سوجان در حال پخش است که آقای صادق حسینی در آن به عنوان بازیگر و همچنین مدیر لوکیشن حضور دارد.
شیرین محسنی
شیرین محسنی بازیگر ایرانی متولد 17 اسفند 1360 در روستای پسیخان، در نزدیکی شهر رشت است. او بازیگری را از سال 1389 با حضور در سریالهای شمالی آغاز کرد و به سبب استعداد و پشتکاری که داشت توانست راه خود را به سوی آثار مهمتر رسانه نیز باز کند. خانم محسنی را در آثاری نظیر سریال گیلدخت، سریال وارش و سریال خاتون دیدهایم. این روزها نیز شاهد نقشآفرینی دلنشین وی در نقش زیبا مادر قربان، در سریال سوجان هستیم.
از دیگر دیگر هنرپیشه های فیلم عزیز میتوان به لیست بازیگران زیر اشاره کرد:
- فاطمه محمدی در نقش عزیز
- رضا عباسی
- عقیق بلوری
آیا فیلم عزیز توانست تا جوایزی را کسب کند؟
فیلم عزیز به نمایندگی از کشور ایران در جشنوارههای مختلفی حضور پیدا کرد. شاید جالب باشد بدانید که مجید توکلی با فیلم عزیز در چهل و هفتمین جشنواره فیلم سائوپائولو برزیل، دومین جشنواره بین المللی فیلم دانانگ ویتنام و پنجاه و چهارمین جشنواره فیلم هند حضور پیدا کرده است. اکران عمومی فیلم در ایران پس از اکران بین المللی صورت گرفت.
مجید توکلی و عوامل فیلم عزیز درمورد آن چه میگویند؟
از آنجایی که پخش و توزیع بسیاری از فیلمهای ایرانی هماکنون توسط فیلیمو و نماوا صورت میگیرد، پلتفرم فیلیمو با عوامل فیلم عزیز مصاحبهای انجام داده است که در ادامه به صحبتهای این عزیزان میپردازیم.
مصاحبه مجید توکلی درمورد فیلم عزیز
ایده فیلم از یک خاطره که دوستم مطرح کرد آمد و خاطره او دقیقاً درباره مادری مبتلا به آلزایمر بود که عاشق پسرش میشود. تصور نمیکردم فیلم سوم من اینقدر با دو فیلم قبلیام فاصله داشته باشد و در ژانر ملودرام اجتماعی و تلخ باشد. برای خودم اتفاق بسیار خوشایندی بود که توانستم از فضای قبلی جدا شوم و یک فیلم با محتوای متفاوت تولید کنم. با تیم پزشکی مشورت کردیم و متوجه شدیم بیماری آلزایمر شبیه هیچ بیماری دیگری نیست و حتی بیماران آلزایمری هم شبیه یکدیگر نیستند. به همین دلیل نگارش فیلمنامه خیلی سخت بود. از ابتدا احساس کردم اگر این فیلم از تهران بیرون بیاید بهتر است.
مصاحبه آقای احدی؛ تهیه کننده فیلم عزیز
قبلاً چند بار با هم قرار فیلمسازی داشتیم، اما اتفاق نیفتاده بود. ایده فیلم «عزیز» را هم خیلی وقت پیش برایم تعریف کرده بود و همان زمان گفتم هر وقت خواستی آن را بسازی من هستم. مضمون برایم خیلی مهم است و حالا بعد از ۲۸ سال تهیهکنندگی در تلویزیون برای اولین بار به یک فیلم سینمایی ورود کردم و دلیل آن هم وسواسی بود که داشتم. از فیلمهای اجتماعی در گیشه خیلی استقبال نمیشود، اما اگر فیلم با بودجه کم ساخته شود میتواند در اکران هزینه خود را تأمین کند.
روزبه حصاری؛ بازیگر فیلم عزیز
من هر دو مادربزرگم را به دلیل آلزایمر از دست دادم و به همین دلیل موضوع فیلم برایم اهمیت خاصی داشت. لهجه و اقوام مختلف نیز همیشه برایم دغدغه مهمی بود که قبلاً در تئاتر آن را تجربه کرده بودم و حالا در سینما هم امکان آن فراهم شد. من گیلانی نیستم اما آنقدر با این فرهنگ عجین شدم که آن را شهر دوم خودم میدانم. فضای ساخت این فیلم آنقدر برایم عاشقانه بود که هر بار آن را میبینم اشک به چشمم میآید.
منبع مصاحبههای عوامل فیلم عزیز |
نقد فیلم عزیز
در هیاهوی فیلمهای کمدی سخیف و کمی زننده در این روزهای سینمای ایران، فیلم عزیز یک اثر هنری و ادای احترامی به مادران و همه بیمارانی است که با آلزیمر دستوپنجه نرم میکنند. این عنوان تا به امروز بهترین اثر از مجید توکلی بوده و میتواند نقطه عطفی در کارنامه این کارگردان باشد. وی سرآغاز ساخت این فیلم را خاطرهای از دوستش خواند که درباره مادری مبتلا به آلزایمر بود.
آقای توکلی موضوع فیلم را با سیدعلی احمدی مطرح کرده و آقای احمدی هم با توجه به مضمون فیلم، برای تهیهکنندگی اثر اعلام آمادگی کرده بود. بدین ترتیب پس از 28 سال تهیهکنندگی در تلویزیون، این بار تهیهکننده یک فیلم سینمایی شد. فیلمی که با بودجه اندک و طی 28 روز در لنگرود ساخته شد.
نمرات فیلم سینمایی عزیز تا به امروز بسیار درخشان بوده و نقدهایی خوبی از منتقدین دریافت کرده است. در ادامه نگاهی به جنبههای مختلف آن داریم.
ارتباطی عمیق با هنرنمایی بازیگران برقرار خواهید کرد
بازی روان و باورپذیر بازیگران یکی از مهمترین دلایل موفقیت فیلم عزیز محسوب میشود. آزاده صمدی و روزبه حصاری، به عنوان دو بازیگر اصلی سریال، اجراهایی عالی ارائه دادهاند که حتی میتواند بهترین بازی آنها نام گیرد. خانم صمدی احساسات پیچیدهای از عشق و ناامیدی را به تصویر کشیده و به خصوص سکانسهایی که با مادرش درگیر است، جزء بهترین سکانسهای فیلم به شمار میرود.
روزبه حصاری نیز همه تلاش خود را کرده تا نقش یک پسر جوان شمالی را به تصویر بکشد که بین تعهدات شخصی و وظایف خانوادگیاش بر سر دوراهی قرار گرفته است. آقای حصاری برای ایفای این نقش 27 کیلو کم کرد، و مدتی را در گیلان زندگی کرد تا در میان این همه گیلانی، متفاوت دیده نشود. البته ناگفتنی نماند که تجربه زیسته آقای حصاری در ارتباط با دو مادربزرگ با مشکل آلزایمر باعث شده تا نقش و هنرنمایی او در فیلم عزیز باورپذیرتر به نظر برسد.
فیلمنامه این اثر آیا حرفی برای گفتن دارد؟
آقای مجید توکلی همانطور که پیشتر به مصاحبهشان اشاره کردیم، ایده و روایت ساخت این فیلم را از دل قصهای کاملا شخصی الهام گرفته است. قصه متفاوت فیلم به قدری نرم و لطیف جلو میرود که به مخاطب حس حزن و اندوه میدهد و شما به شکل مستقیم ذرهای احساس نخواهید کرد که مجید توکلی قصد دارد تا به زور و به شیوهای تابو شکنانه چیزی را به شما بقبولاند. بنا به گفته آقای توکلی، پیام اصلی داستان درباره بیماری آلزایمر نیست، همه ما میدانیم که این بیماری چطور زندگی آدمی را درگیر میکند؛ بلکه فیلم عزیز درباره عشق و از خود گذشتگی در میانه بیماری است.
توجه ویژه به فرهنگ و زبان
یکی از نقاط قوت فیلم عزیز که آن را به اثری متمایز در سینمای این روزها تبدیل کرده، توجه ویژه و استفاده از زبان گیلکی در دیالوگها است. گرچه ارائه یک اثر با زبان و لهجهای خاص، دشوارتر است؛ ولی آقای توکلی و دیگر عوامل فیلم عزیز این سختی را به جان خریدند تا نقشی در حفظ و پاسداشت گویشهایی داشته باشند که در حال کمرنگ شدن است.
موسیقی و جلوههای تصویری
آریا عظیمینژاد، آهنگساز فیلم عزیز، در ساخت موسیقی متن از سازهای محلی و صداهای طبیعی استفاده کرده تا فضایی احساسی و ملموس ایجاد شود. طراحی صدای فیلم نیز به گونهای انجام شده که مخاطب، حتی اگر چشمانش را ببندد، باز هم حس فیلم و حضور در گیلان را میگیرد. در کنار همه این نکات مثبت، از فیلمبرداری خیرهکننده، قابهای هنری و نورپردازی طبیعی اثر که حس طراوت و تازگی از زندگی و فرهنگ مردم گیلان را به مخاطب منتقل میکند، نباید غافل شد.
جمع بندی
فیلم عزیز بار دیگر به ما ثابت میکند که سینمای ایران در فیلم های کمدی خلاصه نمیشود و در واقع همچنان میتوان آثاری عمیق و سرشار از مفاهیم انسانی را در چنین آشفته بازاری تماشا کرد. در نهایت خوشحال میشویم تا در بخش نظرات برای ما بنویسید که آیا به تماشای این فیلم نشستهاید؟ ازچه چیزی در این فیلم بیشتر خوشتان آمد؟ آیا تماشای آن را به دوستان خودتان پیشنهاد میدهید؟ منتظر نظرات ارزشمند شما عزیزان در بخش دیدگاهها هستیم.