فیلم قلهک یکی از فیلم های کمدی ایرانی است که در سال 1403 به اکران رسید و با بازیگران شناخته شده خود مورد توجه قرار گرفت. در واقع آقای مصطفی شایسته برای تولید فیلم قلهک از جمعی از بهترین بازیگران ایرانی در ژانر کمدی استفاده کرده است؛ اما بسیاری از منتقدین باور دارند که این فیلم نه تنها موفق عمل نکرده بلکه به اثر سینمایی خفیف و مبتذل بدل شده است. با این حال شاید نتیجه گیری درمورد این موضوع زود باشد و بهتر است تا ابتدا نگاهی دقیقتر به خلاصه داستان و دیگر اطلاعات این فیلم طنز ایرانی بیندازیم.
پس در این مقاله از مجله سینمایی مستر دیالوگ با معرفی کامل فیلم قلهک با ما همراه شوید. پس از خوانش این مقاله، بهتر تصمیم خواهید گرفت که به تماشای این اثر سینمایی بنشینید یا خیر.
معرفی فیلم قلهک؛ طنز قوی یا ابتذال؟
- تاریخ اکران: 26 اردیبهشت 1403
- کارگردان و تهیه کننده: مصطفی شایسته
- نویسنده: امیرحسین دواتگر
- موسیقی فیلم: حمیدرضا صدری
- فیلمبرداری: فرشاد گلسفیدی
- تدوینگران: کاوه ایمانی، میترا پیشنماز
- مدت زمان: 103 دقیقه
- بازیگران: هادی کاظمی، گوهر خیراندیش، نیما شعباننژاد، علیرضا استادی، نسرین نصرتی، هدیه بازوند، یاسر جعفری و الهام فراشاه
- میزان فروش در گیشه: ۴٬۰۶۲٬۴۱۱٬۰۰۰ تومان
دوست دارید از خنده ریسه بروید یا آنکه به تماشای فیلمی با دیالوگهای طنز عمیق بنشینید و کمی درمورد معضلات اجتماعی به فکر فرو بروید؟ اگر به دنبال مورد دومی یا به عبارتی یک فیلم کمدی سیاه هستید، باید بگوییم که فیلم سینمایی قلهک اصلا مناسب شما نیست! در واقع به بیان بهتر تکلیف این فیلم با خودش هم معلوم نیست. در سرتاسر فیلم شما میتوانید مجموعهای از شوخیهای جنسی و مثبت 18 را مشاهده کنید که این اثر را به یک فیلم کمدی بزرگسال تبدیل کرده است.
اما بگذارید باهم ابتدا نگاهی به خلاصه داستان و جزئیات فیلم بیندازیم، سپس در بخش نقد، دلایل ضعیف بودن این فیلم کمدی ایرانی را بیشتر شرح خواهیم داد.
فیلم سینممایی قلهک در چه تاریخی اکران شد؟
ژانر فیلم قلهک کمدی، درام، خانوادگی و اجتماعی است. این اثر نخست در 26 اردیبهشت 1403 اکران عمومی شد و در نهایت در 15 تیر 1403 برای اکران آنلاین قرار گرفت. مدت زمان فیلم 103 دقیقه است.
حالا که صحبت از فیلم خانوادگی شد، اگر آخر هفته به دنبال تماشای فیلم خانوادگی ایرانی هستید، سری به بلاگ پست 15تا از بهترین فیلم های خانوادگی ایرانی که ارزش دیدن دارند در مجله مستر دیالوگ بزنید.
فیلم قلهک در گیشه حسابی فروخت
اگر فکر میکنید که فیلم کمدی ایرانی 1403 قلهک با وجود طنز سخیف و ابتذالی که دارد، در گیشه چندان موفق عمل نکرده است، باید بگوییم که سخت در اشتباه هستید. آخرین ساخته مصطفی شایسته به میزان ۴٬۰۶۲٬۴۱۱٬۰۰۰ تومان فروخت و آن را میتوانیم یکی از پرفروش ترین فیلم های ایرانی 1403 بدانیم. دلایل مختلفی را میتوان برای فروش زیاد این فیلم برشمرد.
سادهترین دلیل ممکن برای پرفروش شدن فیلم قلهنگ آن است که ساختههای پرقدرت و عمیق خیلی کمتر اکنون در سینمای ایران حضور دارند و فضای رقابتی در بخش کمدی یا دیگر بخشها برای پرفروش شدن وجود ندارد. از طرفی دیگر اکثر مردم، ساختههای کمدی و حتی مبتذل را به درامهای اجتماعی و پیچیده بنا به دلایل شخصی ترجیح میدهند.
از آنجایی که در این بلاگ، فرصت صحبت درمورد چرایی پرفروش شدن چنین فیلمهایی در سینمای ایران وجود ندارد، پیشنهاد میکنیم سری به بلاگ پست چرا فیلم های کمدی ایرانی همیشه پرفروش هستند؟ بزنید. در این بلاگ پست تلاش کردیم تا نگاه تحلیلی و جامعی به این مسئله داشته باشیم.
خلاصه داستان فیلم قلهک
خلاصه فیلم سینمایی قلهک درباره چند خانواده است که هر کدام چالشهای مخصوص خود را دارند و در یک ساختمان زندگی میکنند. روزی نوزادی را جلوی درب بیرونی ساختمان رها میکنند. حال ساکنین ساختمان و خصوصا خانمها به اینکه پدر واقعی نوزاد یکی از آقایان ساختمان باشد، مشکوک هستند. حضور این نوزاد در روبروی ساختمان باعث اتفاقاتی میشود که…
اگر قصد دارید این فیلم را کودک خود ببینید، باید بدانید که…
از آنجایی که درمورد خلاصه داستان فیلم صحبت کردیم، نیاز است تا نکاتی را درمورد تماشای آن با کودکان و نوجوانان ذکر کنیم. فیلم کمدی ایرانی 1403 قلهک از شوخیهای جنسی و بزرگسال برای ارتباط با مخاطب خود استفاده میکند. به همین جهت میتوان گفت که تماشای این اثر با کودکان و نوجوانان چندان ایده مناسبی نیست.
پیشنهاد میکنیم که اگر به دنبال معرفی فیلمی به نوجوان خود هستید یا قصد دارید تا فیلمی را به همراه کودک خودتان تماشا کنید، از آثاری استفاده کنید که پیامهای مثبت و ارزشمندی در ارتباط با جامعه در دل خود قرار دادهاند.
نگاهی دوپهلو به کمدی
اگرچه ما در خلاصه داستان فیلم قلهک از خیانت صحبت کردیم و به طنز ابتدایی و حتی سخیف آن اشاره کردیم؛ اما باید بدانید که تمامی منتقدین و مخاطبین سینما چنین نگاهی ندارند. برخی از مخاطبین با زاویه و عینک دیگری به موضوع فیلم نگاه کردهاند. نقطه مقابل موضوعی که ما درمورد آن صحبت کردیم، اظهار نظری است که مخاطبین اشاره میکنند این فیلم تلاش میکند تا حساسیتهای بیجا و بعضا اغراق شده پیرامون مسئله خیانت را به تصویر بکشد.
با این حال اینکه شما از این نگاه دوپهلو به کمدی به یک پیام ارزشمند برسید یا قلهک را اثری بیمایه و مبتذل بدانید، کاملا بستگی به خودتان و جهان بینیتان در زندگی دارد. پس پیشنهاد میکنیم که اگر علاقمند بودید به تماشای این فیلم بنشینید و درنهایت خودتان درمورد آن نتیجه گیری کید.
مصطفی شایسته کیست؟
مصطفی شایسته کارگردان ایران است که در سال 1337 به دنیا آمد. او فعالیت خود را از سال 1367 شروع کرد و در دهه 70 تا 90 به تهییه کنندگی مشغول بود. در نهایت آقای شایسته تصمیم گرفت تا در سال 1390 اولین فیلم خود را با نام من همسرش هستم کارگردانی کند. فیلمهای خبر خاصی نیست و خرچنگ از دیگر آثار کارگردانی شده توسط وی هستند. مصطفی شایسته عمدتا ژانر کمدی را برای فیلمسازی انتخاب میکنند.
آقای مصطفی شایسته با کارگردانی و تهیه کنندگی آثار خوبی همچون کنعان، انتظارها را از خود بالا برده بود؛ اما اکنون به نظر میرسد که در فیلم کمدی ایرانی قلهک چندان موفق عمل نکرده است. برخی از مخاطبین باور دارند که اگر جایزهای تحت عنوان بدترین فیلم ایرانی سال وجود داشت، بدون شک این فیلم میتوانست جایزه را از آن خود کند!
بازیگران فیلم قلهک
در ادامه همانطور که نگاهی مختصر به بیوگرافی آقای مصطفی شایسته انداختیم، قصد داریم تا نیم نگاهی به بیوگرافی بازیگران مشهور این فیلم داشته باشیم. بدون شک شما با تک تک این بازیگران آشنا هستید؛ اما نگاهی به مسیر کاری و رزومه آنها به شکل مختصر خالی از لطف نیست.
نیما شعبان نژاد
نیما شعبان نژاد یکی از بازیگران مطرح کشورمان است که در 21 اردیبهشت 1366 متولد شد. او بازیگری را از سال 1383 با تئاتر شروع کرد و در دهه نود با رامبد جوان آشنا شد. آشنایی نیما با آقای جوان او را به سمت مطرح شدن سوق داد. آقای شعبان نژاد در برنامه خندوانه کاراکترهای کمدی مختلفی را اجرا کرد. وی سپس در سال 1398 با نقش هوشمند در سریال هیولا بسیار مطرح شد. نیما شعبان نژاد تا کنون یکبار برای سریال رازبقا نامزد تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیونی شده است. از دیگر فعالیتهای وی باید به سریالهای رهایم نکن، دوپینگ، دراکولا، خونسرد و سایهباز اشاره کنیم.
گوهر خیراندیش
گوهر خیراندیش بازیگر زن پیشکسوت ایرانی در 1 شهریور 1331 به دنیا آمد. خانم خیراندیش در از دهه 50 وارد تئاتر شد و از دهه 60 فعالیت تلویزیونی و سینمایی را شروع کرد. خانم خیراندیش جز بازیگرانی محسوب میشود که چه در عرصه کمدی و چه در عرصه درام فعالیتهای موفقی داشته است. از جمله بهترین فیلمهای وی باید به زیر بامهای شهر و جنگجوی پیروز اشاره کنیم که برای این بازیگر نامزدی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به ارمغان آورد.
او برای فیلم ارتفاع پست دیپلم افتخار جشنواره فیلم دریافت کرد. فیلمهای دعوت و واکنش پنجم نیز جز آثار برتر او بودند اما گوهر خیراندیش سرانجام توانست برای فیلم رسم عاشقکشی برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن شود.
هادی کاظمی
هادی کاظمی یکی از بازیگران برتر حوزه کمدی در ایران است که در 13 آبان 1355 متولد شد. این هنرپیشه از اواسط دهه هفتاد وارد حوزه بازیگری شد و تا اوایل دهه هشتاد صرفا نقشهای کوتاه ایفا میکرد تا اینکه با نقش نظام دو برره در سریال شبهای برره به شهرت مطلوبی رسید. آقای کاظمی در سریالهای موفقی همچون قهوه تلخ، ویلای من، سالهای دور از خانه، قبلهٔ عالم، علیالبدل، آنتن و اکازیون نیز حضور داشته است. او در طی سالهای اخیر فعالیت سینمایی خود را افزایش داده و در فیلمهای موردعلاقه گیشهای همچون فسیل و بخارست نقشآفرینی داشته است.
به عقیده ما آقای هادی کاظمی در سالهای اخیر مقداری افت کرده است. اکنون میتوان گفت که آثار قوی مثل شبهای برره به شکل پررنگی در کارنامه چند سال اخیر وجود ندارند.
علیرضا استادی
علیرضا استادی بازیگر اهل ایران متولد 7 آبان 1352 است. این هنرپیشه از اواخر دهه 70 در حوزه بازیگری فعالیت میکند اما در دهه 90 به شهرت مطلوبی رسید. او عمدتا در نقشهای مکمل و منفی حضور پیدا میکند و برای سریال آرماندو نامزد تندیس حافظ بهترین بازیگر کمدی مرد شد. سریالهای از سرنوشت، آزادی مشروط، تانک خورها، فیلمهای فسیل، هفتهای یکبار آدم باش، آهنگ دونفره و کوکتل مولوتوف از آثار دیگر وی هستند.
اگر به فیلم های کمدی ایرانی علاقه دارید بیشتر تماشا کنید: 10تا از پرفروش ترین فیلم های ایرانی 1402؛ از فسیل تا کت چرمی
نسرین نصرتی
نسرین نصرتی بازیگر طنز اهل ایران در 20 شهریور 1355 به دنیا آمد. این بازیگر از سال 1382 رسما وارد دنیای بازیگری شد اما با نقش فهیمه معمولی در سریال پایتخت به شهرت زیادی رسید. او موفق به کسب تندیس بهترین کمدین بازیگر زن شانزدهمین جشن حافظ شد و در آثاری همچون تا ثریا، وقت صبح، در انتهای شب، شهر زیبا و محمد رسولالله حضور داشته است.
بیشتر بخوانید: بهترین فیلم های سینمایی طنز ایرانی در سالهای اخیر
هدیه بازوند
هدیه بازوند بازیگر زن اهل کشور ایران است. او در 27 مرداد 1366 به دنیا آمد و نخست با سریال هشتگ خاله سوسکه وارد بازیگری شد. سپس نقش روژان او در سریال نون خ این بازیگر را به شهرت زیادی رساند. خانم بازوند در سریالهای راز بقا، بیگناه، فیلمهای شنگول منگول و خرچنگ حضور داشته است.
سایر هنرپیشه های فیلم قلهک عبارتند از:
- الهام فراشاه
- یاسر جعفری
نقد فیلم قلهک؛ با دقت بخوانید!
اگر قصد تماشای فیلمی دارید که اوقاتتان را پرکند و بازیگران طنز خوبی داشته باشد، قلهک میتواند انتخاب خوبی باشد؛ اما اگر دنبال یک کمدی خوب هستید، سراغ این فیلم نروید. راستش را بگوییم و بخواهیم رک باشیم، قلهک اصلا در حد یک فیلم سینمایی نیست و بیشتر به درد تله فیلم میخورد.
روایت فیلم؛ منسجم یا تکه پاره
فیلم دارای داستان منسجم یا حتی جالبی نیست با تکیه بر شوخیهای روز جامعه و مسائلی که در فضای مجازی نظیر آنها را میبینید، کار خود را جلو میبرد. اگر بدبینانه به قضیه نگاه نکنیم، فیلم قصد عادیسازی برخی از مفاهیم را ندارد؛ اما آیا اشاره به موضوعاتی مانند خیانت و نشان دادن آنها باعث عادیسازی نمیشود؟ برخی باور دارند که این موضوع باعث عادی سازی چنین مواردی میشود؛ اما برخی دیگر از منتقدین همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، باور دارند که فیلم کمدی ایرانی 1403 قلهک قصد دارد نشان بدهد که در ارتباط با خیانت، حساسیتهای اغراق شدهای وجود دارد.
نگاهی جنسیت زده
فیلم قلهک به نوعی نگاه جنسیت زده دارد. اگر در تمام طول فیلم با دقت بررسی کنید متوجه خواهید شد که شخصیتهای زن فیلم به شکلی مظلوم، آسیب پذیر و بدون تقصیر طراحی شدهاند؛ اما هرچه گند کاری و اشتباه است از جانب شخصیتهای مرد سر میزند. از جهتی دیگر اگر بخواهیم نگاهی دقیق بیندازیم متوجه خواهیم شد که این فیلم به نوعی بازتولید نگاه معروف و سنتی در جامعه یعنی وابستگی زنان به مردان است.
فیلمبرداری افتضاح
ای کاش تنها مشکل فیلم «قلهک» به داستان ضعیف و بازیهای سطحی بازیگرانش محدود میشد. از نظر فنی، این فیلم آنقدر پر ایراد است که جای هیچ دفاعی باقی نمیگذارد. فیلمبرداری آن به شکلی انجام شده که بیشتر شبیه فیلمهای روزانهای است که با یک گوشی موبایل ضبط شدهاند و حتی شاید احساس تماشای یک مستند بیکیفیت و درجه چندم را داشته باشید! عملکرد فرشاد گلسفیدی بهعنوان فیلمبردار و کاوه ایمانی بهعنوان تدوینگر نیز ناامیدکننده بود و این ضعفها بهجای کمک به فیلم، تنها این نکته که فیلم کمدی ایرانی قلهک از نظر داستان و فیلمبرداری حرفی برای گفتن ندارد را پررنگ کردهاند.
در نهایت باید گفت که این فیلم سرگردان به نظر میرسد، نه آغاز مناسب و متفاوتی دارد و نه سیر جالبی را از آن میتوانید انتظار داشته باشید! حتی شاید جالب باشد بدانید که پایان آن را نیز از همان ابتدا میتوانید حدس بزنید. با این حال ما تصمیم تماشای فیلم را به شما مخاطبین عزیز میسپاریم.
جمع بندی
در این بلاگ پست از مجله مستر دیالوگ، تلاش کردیم تا به معرفی و نقد فیلم کمدی ایرانی 1403 قلهک بپردازیم. امیدواریم که در بخشهای مختلف این مطلب توانسته باشیم تا به سوالات شما درمورد این فیلم پاسخ داده باشیم تا شما با آگاهی بیشتری درمورد تماشای آن تصمیم گیری کنید. همچنین اگر به تماشای این فیلم نشستهاید خوشحال میشویم تا در بخش نظرات، دیدگاه خودتان را درمورد این فیلم بنویسید. منتظر دیدگاههای ارزشمند شما فیلمبازان عزیز هستیم.