دوست دارید بدانید که فیلم های مورد علاقه مارتین اسکورسیزی چه آثاری هستند؟ ادامه مطلب را از مجله سینمایی مستر دیالوگ از دست ندهید.
هر دوستدار سینمایی حداقل یکبار به تماشای فیلم های مارتین اسکورسیزی نشسته است. کارگردانی نام آشنا و صد البته حرفهای که با خلق آثار مختلف توانسته نام خود را در دنیای سینما جاودان کند. فرقی ندارد که به فیلمهای عامه پسند و اکشن علاقه دارید یا آنکه دوست دارید تا فیلمها و سریالهایی با درجات پیچیدگی مختلف را مشاهده کنید، مارتین اسکورسیزی برای هر دو دسته حرفی برای گفتن دارد. حال شما به عنوان طرفدار یا دوستدار آثار مارتین اسکورسیزی، شاید این سوال برایتان ایجاد شده باشد که این کارگردان مشهور به چه فیلمهایی علاقه دارد؟ در خلوت خود ترجیح میدهد که چه آثاری را تماشا کند؟ در ادامه در مجله سینمایی مستر دیالوگ تلاش میکنیم تا به طور مفصل به این سوال پاسخ دهیم.
مارتین اسکورسیزی کیست؟
- حرفه: کارگردانی و بازیگری
- تولد: ۱۷ نوامبر ۱۹۴۲
مارتین اسکورسیزی، کارگردان و تهیهکننده مشهور آمریکایی، در ۱۷ نوامبر ۱۹۴۲ در نیویورک به دنیا آمد. در کارنامه هنری او، پانزده نامزدی برای جشنواره اسکار و یک بار دریافت جایزه بهترین کارگردانی، بفتا و گلدن گلوب دیده میشود. او را میتوان یکی از کارگردانهای تاریخ دانست که بیشتر از تعداد انگشتان دست و پا نامزد جوایز مختلف جشنوارههای هنری شده است.
اسکورسیزی یکی از برجستهترین فیلمسازان جریان هالیوود نو در دهه ۱۹۷۰ میلادی بود که با فیلمهایی همچون «راننده تاکسی» و پس از آن «گاو خشمگین»، تاثیر عمیقی بر سینمای جهان گذاشت. برخلاف بسیاری از همکاران برجستهاش در آن زمان، موفقیت او محدود به آن دوره نماند و همچنان با قدرت به کار خود ادامه میدهد.
هر فیلم جدیدی از مارتین اسکورسیزی، توجه علاقهمندان به سینما از جمله مخاطبین عادی و منقدین را در سراسر دنیا به خود جلب میکند. اسکورسیزی فرقی ندارد که چه میسازد، هر آنچه که خلق کند سرشار از نکات و مفاهیم قابل تامل است! او زمانی که به داستانهای مافیایی و فضای گنگستری مانند فیلم مرد ایرلندی میپردازد یا تصمیم میگیرد تا در «سکوت» به دغدغههای مذهبی خود اشاره کند و چه حتی هنگامیکه در «گرگ وال استریت» ماجرای پرفراز و نشیب یک فرد را دستاویزی برای نقد نظام سرمایهداری قرار میدهد، همواره تلاش کرده داستان مورد نظرش را با حداکثر انرژی و تاثیرگذاری به تصویر بکشد. از چنین کارگردانی نیز انتظاری جز این نمیرود.
او در جدیدترین اثر خود در فیلم جنایی قاتلان ماه گل، به خوبی نشان داد که همچنان پس از گذشتهای سالهای بسیار حرف زیادی برای گفتن در زمینه گانگستری و جنایی دارد.
بهترین فیلم های تاریخ سینما از نظر مارتین اسکورسیزی
در ادامه به فیلم های مورد علاقه مارتین اسکورسیزی خواهیم پرداخت. مارتین اسکورسیزی برخلاف چیزی که تصور میکنید، فردی تک بعدی و اعصاب قورت داده نیست که به تماشای فیلمهای جدی بنشیند. او از ژانرهای مختلف از ترسناک گرفته تا عاشقانه را در لیست فیلمهای موردعلاقه خود آورده است.
فیلم Nosferatu: A Symphony of Horror
فیلم ترسناک Nosferatu: A Symphony of Horror یک شاهکار در ژانر وحشت محسوب میشود. این فیلم در سال ۱۹۲۲ به کارگردانی فریدریش ویلهلم مورنائو به شکل صامت در کشور آلمان ساخته شد. این اثر، با الهام از داستان دراکولا، ما را به دنیای تاریک و پر رمز و راز کنت اورلاک، یک خونآشام ترسناک، میبرد.
فیلم نوسفراتو با استفاده از نورپردازی خلاقانه، بازیهای بینظیر و فضاسازی مرموز، تجربهای منحصربهفرد از وحشت را به بیننده ارائه میدهد. اگرچه این فیلم اکنون بسیار قدیمی و از دور خارج شده به نظر میرسد؛ اما همچنان میتوان نام آن را در لیست فیلم های مورد علاقه مارتین اسکورسیزی و سایر کارگردانهای مشهور دنیا دید.
نوسفراتو به عنوان یکی از نخستین فیلم های ترسناک، همچنان تاثیرگذار و الهامبخش سینماگران و علاقهمندان به فیلمهای ترسناک است.
Crash؛ فیلم مورد علاقه مارتین اسکورسیزی
مارتین اسکورسیزی در نمایش خشونت در آثار خود چندان دست به سانسور نمیزند، بلکه اگر نگاهی به فیلمهای او تا به امروز بیندازیم متوجه خواهیم شد که این کارگردان مشهور خشونت و خون و خون ریزی را به بهترین شکل ممکن در مقابل دوربین به تصویر میکشد. اما چرا فیلم Crash در میان فیلم های مورد علاقه مارتین اسکورسیزی قرار گرفته است؟
اگر به فیلم های دیوید کراننبرگ از جمله فیلم تصادف نگاهی داشته باشیم، به خوبی متوجه خواهیم شد که این کارگردان نیز به مانند مارتین اسکورسیزی تمام تلاش خود را میکند تا خشونت را بیپرده به تصویر بکشد. البته تفاوت بسیار ظریفی میان کار او با اسکورسیزی وجود دارد. او خشونت را به شکل عیان به تصویر میکشد تا از طریق روایتی متفاوت به نکوهش آن بپردازد.
البته ناگفتنی نماند که جهان فانتزی و غیرعادی دیوید کراننبرگ، شباهتهای قابلتوجهی با آثار مارتین اسکورسیزی دارد. هر دوی این کارگردانان به دنبال راهی برای به تصویر کشیدن تراژدی انسان مدرن هستند. در فیلم های کراننبرگ، شخصیتها به موجوداتی دگرگون شده تبدیل میشوند و در ارتباطی تنگاتنگ با دنیای ماشینی اطراف خود زندگی میکنند، که این محیط به آنها هویتی تازه میبخشد. اگرچه آثار او با نمادپردازی قوی همراه است؛ اما اسکورسیزی نیز در تلاش است تا در پس بازآفرینی اسطورههای آمریکایی، جهانی ترسناک را به نمایش بگذارد که ناشی از بیهویتی و جدایی از گذشته است.
فیلم Vertigo
فیلم کلاسیک و ترسناک Vertigo ساخته آلفرد هیچکاک، یک تریلر روانشناختی و پیچیده است که شما را به دنیایی از وسواس، عشق و هویتهای درهم پیچیده و مبهم میبرد. داستان فیلم حول محور یک کارآگاه سابق میچرخد که پس از بازنشستگی به دلیل ترس از ارتفاع، درگیر پروندهای مرموز و شخصی میشود. هیچکاک با استفاده از فیلمبرداری بینظیر و موسیقی مسحورکننده، مخاطب را درون یک هزارتوی ذهنی از واقعیت و توهم گرفتار میکند. این فیلم ترسناک با پایانبندی شگفتانگیزش، یکی از تاثیرگذارترین آثار سینماست که هر بار تماشایش، لایههای تازهای از آن را برای بیننده آشکار میکند.
مارتین اسکورسیزی، ورتیگو را از جهت پیچش و ابهامی که دارد یکی از بهترین فیلم های موردعلاقه خود میداند. اگر هنوز این فیلم را تماشا نکردهاید پیشنهاد میکنیم که در پلی لیست خود قرار دهید.
فیلم Heat با بازی آل پاچینو
مارتین اسکورسیزی به مایکل مان و ساخته معروف او یعنی فیلم گانگستری مخمصه ارادت زیادی دارد. اگرچه مارتین اسکورسیزی حرفه کاری خود را زودتر آغاز کرد؛ اما هردوی آنها برای ساخت نخستین فیلمهای خود به سراغ دنیای خلافکاران و گانگسترها رفتند. مخمصه با بازی افراد مشهوری همچون آل پاچینو و رابرت دنیرو تبدیل به برگ برنده مایکل مان برای حضور در لیست بهترینهای تاریخ سینما شد.
اما چرا مخمصه در لیست فیلم های مورد علاقه مارتین اسکورسیزی قرار دارد؟ در پاسخ باید گفت که این سبک فیلم سازی همانطور که پیشتر گفتیم به علایق اسکورسیزی نزدیک است. فیلم Heat روایتگر مردانی است که تقریبا به آخر خط رسیدهاند. آنها برای اینکه بار شکستهای مختلف در زندگیشان را کم کنند به سراغ پرکاری رفتهاند. فرقی ندارد که در زندگی خود پلیس باشند یا یک تبهکار، هویت خودشان را به کارشان گره زدهاند.
در فیلم مخمصه،یکی از بهترین فیلم های پلیسی تاریخ سینما، مایکل مان با دقت و جزئیات تمام تلاش خود را میکند تا داستان جنایتکاران و پلیس را به تصویر بکشد. او به هر شخصیت و جنایتهایشان فضای کافی میدهد. برای مایکل مان فرقی ندارد که شخصیت موردنظرش یک جنایت کار یا یک پلیس است؛ در هرصورت او تلاش میکند تا زوایای مختلفی از زندگی او در مقابل چشمان مخاطب خود به تصویر بکشد.
با این وجود آنچه که فیلم مخصمه را به اثری قدرتمند تبدیل میکند، رویکرد غیرمعمول مان به شخصیتهاست؛ او نه جنایتکار را کاملاً منفی نشان میدهد و نه پلیس را به یک قهرمان کلیشهای تبدیل میکند. در واقع، مخاطب در طول فیلم نمیداند که باید طرف کدام شخصیت را بگیرد. همین پیچیدگی اخلاقی است که «مخمصه» را در هر بار تماشا، به تجربهای تازه و عمیقتر تبدیل میکند.
فیلم مخمصه نه جنایتکار را کاملاً منفی نشان میدهد و نه پلیس را به یک قهرمان کلیشهای تبدیل میکند.در واقع، مخاطب در طول فیلم نمیداند که باید طرف کدام شخصیت را بگیرد.
فیلم The Cake-Walk Infernal
فیلم کلاسیک The Cake-Walk Infernal، ساخته ژرژ ملییس، تکهای جواهر از سینمای قدیمی و کلاسیک در دل تاریخ محسوب میشود. این فیلم که در سال ۱۹۰۳ با ترکیبی از رقص، جلوه های ویژه و کمدی سیاه به تصویر کشیده شد، توانست خیلی زود نظر سینما دوستان را به خود جلب کند. اگر چه کیفیت جلوه های ویژه این فیلم در حال حاضر شاید کمی در ذوق بزند؛ اما منبع بسیار خوبی برای یادگیری سینما برای افرادی که در این زمینه کار و تحصیل میکنند محسوب میشود.
این فیلم کوتاه با نمایش رقص شیطانی در جهنم، خلاقیت و تخیل بیپایان ملییس را به نمایش میگذارد. مارتین اسکورسیزی، که علاقه خاصی به آثار پیشگامان سینما دارد، از این فیلم به عنوان یکی از الهامبخشترین نمونههای تاریخ سینما یاد کرده است. وقتی که چنین فیلمی در لیست فیلم های مورد علاقه مارتین اسکورسیزی قرار دارد، یعنی بهتر است که شما هم تماشا کنید!
فیلم Fargo
فیلم فارگو ساخته برادران کوئن یکی از بهترین فیلم های پلیسی خارجی در طول تاریخ سینما محسوب میشود. نام این فیلم را میتوان در لیست فیلم های مورد علاقه مارتین اسکورسیزی پیدا کرد. با این حال ساخته برادران کوئن تفاوتهای بسیار زیادی با سبک کاری اسکورسیزی دارد. آنها در فیلم فارگو تلاش میکنند تا جنایت و نحوه پرداختن به آن را با کمدی پیوند بزنند.
تفاوت مهمی که سینمای کوئن با اسکورسیزی دارد این است که شخصیتهای فیلم های برادران کوئن در پوچی و نادانی عمیقی به سر میبرند. در واقع این شخصیتها به طور دقیقتر اصلا مشخص نیست که به دنبال چه چیزی هستند. از دورنمایی مخاطب ممکن است تصور کند که برخی از شخصیتها در خلائی فرو رفتهاند که امکان بیرون آمدن از آن برایشان فراهم نیست.
داستان فیلم پلیسی خارجی فارگو نمونهای از همان روایتهای آشنای برادران کوئن است؛ فردی برای حل مشکلاتش تصمیم میگیرد افرادی را استخدام کند تا کار خلافی انجام دهند. او مطمئن است که نقشهاش بیعیب و نقص است؛ اما وقتی جمعی از آدمهای ناشی دور هم جمع میشوند، همه چیز به شکل فاجعهباری به هم میریزد. همچنین همانطور که پیشتر اشاره کردیم، یکی از دلایل اصلی موفقیت فیلم فارگو، پوچی عمیقی است که فضای فیلم را در بر گرفته و آن را به اثری منحصر بهفرد تبدیل کرده است.
فیلم The Four Horsemen of the Apocalypse
فیلم مورد علاقه اسکورسیزی یعنی The Four Horsemen of the Apocalypse یک درام حماسی صامت است که با رقصی نمادین و تاثیرگذار، رودی والنتینو را به یک ستاره بینالمللی تبدیل کرد. این فیلم با به تصویر کشیدن جنگ جهانی اول و تأثیر آن بر دو خانواده، با دقت و عمق احساسی بینظیر، تجربهای فراموشنشدنی از روایتی از جنگ جهانی و عشق را خلق میکند.
مارتین اسکورسیزی، که شیفته سینمای کلاسیک است، از این فیلم به عنوان یکی از تأثیرگذارترین آثار در تاریخ سینما یاد میکند.
The Four Horsemen of the Apocalypse نهتنها به خاطر داستان قدرتمندش بلکه به دلیل تکنیکهای بصری و تأثیر فرهنگیاش، همچنان با وجود گذشت دههها از ساخت آن، مورد تحسین قرار میگیرد.
فیلم Breaking The Waves
شکستن امواج فیلمی تلخ و پر از اندوه است که داستان زنی را روایت میکند که عاشقانه همسرش را دوست دارد؛ اما در دنیایی مملو از تردیدها و تضادهای ذهنی گرفتار شده است. او تحمل دوری از همسرش را ندارد، اما به دلیل شغل همسرش روی یک سکوی نفتی، ناچار است که اغلب از او جدا باشد. لارس فون تریه در این فیلم، سختترین شرایط را برای این زن طراحی میکند تا هم ایمانش را آزمایش کند و هم داستانی تلخ درباره تواناییهای انسان و چالشهایی که زندگی برای او به ارمغان میآورد را روایت کند.
فون تریه که همواره در به تصویر کشیدن شخصیتهای زخمی تبحر داشته، اینجا یکی از بهترین شخصیتهای خود را خلق کرده است. امیلی واتسون نیز با بازی فوقالعادهاش در این نقش، درخشیده و توانست نامزدی جایزه اسکار بهترین بازیگر زن را برای خود به ارمغان بیاورد.
شاید علت اینکه فیلم Breaking The Waves در لیست فیلم های موردعلاقه مارتین اسکورسیزی آمده است، ساخته مشهور او یعنی Silence باشد. اگر بار دیگر به فضای فیلم سکوت دقت کنیم، چالشهایی که اسکورسیزی برای شخصیتهای اصلی خلق میکند تا حدودی به فضای فیلم شکستن امواج نزدیک است.
Dial M for Murder
فیلم مبهم و رازآلود Dial M for Murder یک تریلر استادانه و پرتعلیق از آلفرد هیچکاک است. این فیلم که در سال 1954 ساخته شد اما همچنان با گذشت دههها از زمان اکران خود، مخاطبان را مجذوب نحوه روایتش میکند. این فیلم داستان مردی را روایت میکند که نقشهای بینقصی برای قتل همسرش طراحی میکند؛ اما وقتی همه چیز طبق برنامه پیش نمیرود، ماجرا به طرز غافلگیرکنندهای پیچیده میشود.
یکی از ویژگیهای برجسته فیلم معمایی Dial M for Murder، روایت کمنقص و فضای بسته آن است که بیشتر در یک مکان اتفاق میافتد؛ اما میتوان گفت هنگامیکه شما این فیلم را تماشا میکنید به هیچ عنوان احساس تکراری بودن یا خستگی نمیکنید. هیچکاک با استفاده از زاویههای دوربین حسابشده و نورپردازی دقیق، به طرز ماهرانهای تنش و دلهره را میان شخصیتها در هر صحنه افزایش میدهد. ری میلند و گریس کلی در نقشهای اصلی، با اجرای بینظیر خود، شخصیتهایی را به تصویر میکشند که هر یک در تلاش هستند تا پیروزی را در این نبرد مبهم و معمایی از آن خود کنند.
حالا چرا مارتین اسکورسیزی به این اثر از آلفرد هیچکاک علاقمند است؟
مارتین اسکورسیزی در زمینه خلق فیلم های روانشناختی و معمایی استاد محسوب میشود. او نام Dial M for Murder”** به عنوان یکی از آثار مورد علاقهاش یاد میکند. او به شیوهای که هیچکاک توانسته است در یک فضای محدود چنین تعلیق بالایی را ایجاد کند، توجه ویژهای دارد. اسکورسیزی معتقد است که این فیلم نمونهای از قدرت سینما در خلق دنیایی است که مخاطب را از آغاز تا پایان درگیر میکند و نشان میدهد که چگونه یک داستان ساده میتواند با اجرای ماهرانه به یک تجربه سینمایی عمیق و پرتنش تبدیل شود.
Dial M for Murder فیلمی است که هر علاقهمند به سینما باید حداقل یک بار آن را تماشا کند تا شاهد هنرمندی یکی از بزرگترین فیلمسازان تاریخ در اوج خلاقیتش باشد.
Bad Lieutenant
همزمان با دوران فیلمسازی اسکورسیزی و ساخت آثاری همچون «رفقای خوب»، آبل فرارا نیز با دوربین خود به خیابانهای نیویورک قدم گذاشت تا با امضای خود، روایتی متفاوت را بازگو کند. هرچند هر دو کارگردان خشونت بیپرده حاکم بر این شهر را به تصویر کشیدند؛ اما تفاوتهای بارزی در رویکردشان وجود داشت. فرارا خشونت را به شکلی واقعگرایانهتر و بدون استفاده از جلوههای نمایشی نشان میداد؛ برعکس اسکورسیزی که در فیلمهایی مانند «رفقای خوب»، با بهرهگیری از شیوههای بصری خلاقانه، اثری همچون یک اپرای سینمایی خلق میکرد.
جمع بندی
مارتین اسکورسیزی کارگردانی است که دوستداران دنیای سینما او را به خاطر نحوه روایت و شخصیت پردازی که در آثارش دارد، مورد ستایش قرار میدهند. او با خلق آثار مختلف در ژانرهای متفاوت نشان داده که میتواند عمق افکار و باورهای خود را در یک فیلم به تصویر و به چالش بکشد. بدون شک برای هر یک از ما در خلال تماشای آثار کارگردانهای مشهور این سوال ایجاد میشود که این کارگردان به چه فیلمهایی علاقمند است؟ به همین جهت در این بلاگ پست تلاش کردیم تا 10 فیلم مورد علاقه مارتین اسکورسیزی را به شما عزیزان معرفی کنیم. در آینده نه چندان دور این بلاگ پست به مرور زمان آپدیت خواهد شد.
درنهایت خوشحال میشویم که برای ما بنویسید کدام فیلم را تماشا کردهاید و چه فیلمی را در این لیست بیشتر از همه دوست دارید؟
منبع: Martin Scorsese’s 125 Favorite Films |